Click...Click

Click Here

Tuesday, December 20, 2011

Pasar Kemboja : ku jejak jua

As salam

Kembali bersiaran...
weekend x sempat nk update blog...
lagipun xder aper sangat nak citer...
hanya bz dengan kerja2 hakiki di rumah...
tambah lagi ada tetamu datang bertandang...

Nak citer pasal PASAR KEMBOJA...
semalam isnin...
aku cuti..semata-mata untuk ke pasar kemboja...
memang dah lama aku kepingin nak ke sana...
coz dengar2 citer kat sana kain pasang & tudung murah2....

Aku pergi ngan my BFF (Nur's)...
aku x tau jalan ke sana...
x pernah pergi...
my BFF pernah pergi ngan ofismate dia...
siap bukak pelan bagai nak leh sampai ke sana...
dia pun dh ingat2 lupa...heee
macam mencabar jugaklah nk ke sana bg aku yang 1st time pergi...
nak pergi next time kalau sorg2 aku confirm aku akan sesat barat...haha

Sesampainyer di sana...
memang aku yang teruja lebih...
2 3 kali kami tawaf tempat tu sebelum membeli...
survey mana yang murah & cantik2...
memang aku nekad nak beli dah alang2 datang dari jauh...
tp xleh nak beli banyak2...
gaji pagi semalam x clear lagi...
guna duit ujung2 gaji bulan lepas jer..huhukkksss...
xper la...nanti boley pergi lagi...

Ohh yer...
pasar kemboja ni ala-ala expo kat kampung2...
xder la grand macam orang yang berniaga kat Jalan TAR...
aku perasan pasar ni macam kat tepi2 kawasan ada kebun2 gitu...
hmmmm...macam tu la lebih kurang...

Pasar ni sebenarnya hanya pada hari isnin dan jumaat...
that why la aku kena cuti :)

Pasar ni dipanggil pasar kemboja kerana mostly peniaga kat sini adalah org kemboja...
ada yang x fahampun bahasa melayu...
siap ada transalater lagi...


 Cantik2 blaus kat sana...
aku perasan harga yang dorg letak memang lagi murah berbanding ngan tempat lain...
tapi harga tu kta leh tawar lagi tau...
kalau pandai, memang leh dapat murah...
lagilah kalau beli banyak2....


 Telekong & baju melayu pun ada jual jugak kat sini...
gambar x clear pulak...hurmmmm


 Nampak tu mat2 bangla pikul kain2 dorg....
dorg beli banyak2 & murah2 kat sini....
kemudian jual mahal2 kat orang kiter...
pandai dorg cari duit kat negara kiter...
balik2 kiter jugak yg terkena...


 Tempat pun x bertar bagai...
atas batu2 macam ni jer...


 My BFF yang tengah tawar menawar dengan peniaga nak beli jeans...
memang dapat murah :)


 Aku pon x ketinggalan la bergambar kat sini....
1st time sampai katakan..hehe


 Sampai2 jer...kami nampak benda ni dulu...
tertanya-tanya apakah ini...
1st time tengok...
x pernah jumpa sebelum ni...
rupa2nyer ni adalah bunga teratai...
bukan jual bunganyer...
tapi batangnyer...
makcik kemboja tu cakap...
masak batang teratai tu macam masak sayur keladi...
hmmm...ntah laaa...x  pernah makan...
tapi best gamaknyer...huhu


 Ni satu lagi benda pelek yg kami jumpa...
x pernah nampak jugak sebelum ni...
rupa2nyer ni adalah buah teratai...
x sempat tanya pulak untuk aper...
masak ker??? aper ker???


 Ada jugak jual kain batik & tuala2 kat sini...
aku beli jugak...
nak wat koleksi...
coz kat umah ada 1 jer kain batik...
kalau ada tetamu datang mana nak gagau kain batik..huhu...
aku pun belilaaa...

Oh yer...Cd lagu2 kemboja pun ada jual jugak tau


Benda yang gantung2 ni pun benda pelek jugak yang aku jumpa...
aku agak la...benda ni daging salai kot...
tp version kepal2...
ntah la....



Ni jer lah yang aku beli semalam...
4 kain pasang + 4 helai tudung + sehelai kain batik + sepasang baju kurung ready made....
aku rasa memang berbaloi2 aku shopping kat sini...
next time nak datang lagi...hehe
tp bagi orang yg pentingkan branded x sesuailah dengan tempat ni...
sorry yer...

Pasar Kemboja ni kat Kampung Kubu Gajah, Sungai Buloh


p/s : Thank you so much to my dear BFF

No comments:

Post a Comment