Click...Click

Click Here

Thursday, August 25, 2011

Raya Oh Raya

Sana sini orang dah sibuk pasal raya...tinggal lagi 5 hari lebih kurang...sempat ker aku nak buat persiapan???...Persiapan untuk rumah sendiri di Shah Alam langsung xder...Xder aper yang baru kecuali Oven & microwave...aku fikir X perlu sebenarnya nak saratkan rumah kami yang kecil dan sempit tu...Yang mana ada pun dah terasa sempit...Ada jugak berangan nak beli sofa (3 sette) atau TV screen besar2...tapi lupakan jer la...Guna jer mana yang ada dulu...Nanti lau ada rezeki tahun 2013 dah nak pindah rumah sendiri...nanti kat rumah sendiri jer la kita beli apa yang diidam-idamkan....

Berbalik pasal raya...baru sempat sediakan 3 jenis biskut raya....Niat nak tambah lagi 2 jenis...Tupun kalau sempat...Baju kurung yang ditempah 2 pasang mungkin x sempat siap...Lau ada duit lebih teringin jugak nak beli baju ready made...Tp masalah tang saiz pulak...Baju anakanda pun x terbeli lagi...Mungkin esok baru kami beli...Suami cadangkan beli jer kat Pekan Rabu atau Kuala Nerang bila dah balik nanti...Tapi aku risau risikonyer kot x terbeli...Maklumlah dah dekat sgt nak raya...Anak rantau semua dah balik...Jalan mesti jem & tempat2 shoping mesti sesak...Kalau baju kami jer xper la x terbeli pun...Ni baju anak mestilah wajib beli...Dah tangungjawab sebagai orang tua...Sekarang baru tau macamana dah jadi parent nii kan...

Budget raya ada macam2 kan...Nasiblah kerajaan ada bagi bonus sikit..Tp masyuknyer x kemana...hanya separuh jer dapat dinikmati...tu pun belum tentu...separunya dah habis pada road tax + insurance kereta + servise kereta....2 pun belum termasuk lagi budget2 lain macam minyak + tol + duit raya + baju raya + kuih raya + emegency dan macam2 raya lagilah...Adoiyaiii...pening jugak kepala ni walaupun raya setahun sekali jer...

Mood nak shopping entah ke mana...Silap jugak x beli dari awal2 dulu macam kebiasaannya...Ohh yer...Tahun ni beraya di rumah mertua...1st time...harap2 x mengalirlah air mata di pagi syawal teringatkan keluarga di kampung nanti



No comments:

Post a Comment