Click...Click

Click Here

Sunday, February 13, 2011

CNY Balik Kampung


On the way balik kampung...Amir Zafran yang lena dalam perjalanan...Tidur mesti ditemani botol susu kesayangan :)...Perjalan dimulakan pukul 10 pagi...Cuaca hening shj yang kadang-kadang hujan diperjalanan...Selamat tiba di rumah jam 4.30 petang...Aktiviti pertama sebaik tiba di rumah...Bertemu dengan baby AQEEF...sepupu AMIR ZAFRAN :-)




Seekor pelanduk di dalam kuali...menu : dgg pelanduk masak kari (org Terengganu panggil gulai pelanduk)...Gulai daging ini memang licin habis masa kenduri...tinggal kuah jer...berselera tetamu makan mungkin sebab gulai daging pelanduk ini susah nak dapat...nak dapat makan setahun sekali pun payah...kiranya ni rezeki la dapat makan pun...Tapi i tak makan yer...Yang namanya daging-daging memang i tak makan...Agak tak boleh terima...




Aktiviti mencabut bulu pelanduk...Ayah Amir Zafran & moyang yang focus & tekun mencabut bulu pelanduk...agak susah jugak nak mencabut bulu ni sebenarnya...Kena 2 3 kali celur dengan air panas menggelegak...nampak kecil jer kan pelanduk ini...macam kucing pun ada rupanya kalau dah gitu gayanya...





Ikan Lampam singgang pedas tempoyak....wallaaaaaaaaa...mmg sedap :)...ikan ini ditangkap oleh Tok Ki Amir Zafran di Tasik kenyir...Yang ini pun sold out...apalagi menunya memang kena dengan masakan ikan lampam ini bersama budu & ulam-ulaman...Tukang masak untuk ikan lampam ini memang pandai memasak ikan lampam singgang pedas ini...menggunakan resepi sendiri...tidak letak lengkuas & lada hitam seperti yang kebanyakan orang lain masak...




Menguloo kejap :)...pegi tanam kacang botol di tepi batu bersama moyang & mak ngah Amir Zafran...Insyaallah...kalau ada rezeki lepas ni boleh petik-petik jer kacang botol kat tepi umah :-)...




Goodies yg telah disediakan oleh mak ngah Amir Zafran untuk tetamu...sebenarnya kenduri ini adalah kenduri cukur jambul baby AQEEF...jemputan dikalangan orang-orang masjid dan saudara mara dekat sahaja...




Tidur kepenatan setelah puas menangis...agaknya mintak buai...di kampung x buai mcm kat umah shah alam & umah tok wan...Kami ada jugak mencari buaian di pekan k berang...tapi maklumlah cuti CNY...kebanyakkan kedai tutup...so, AMIR ZAFRAN agak memberontak kerana tak dapat tidur dalam buai sepanjang berada di kampung ini...Next time memang kena ready dengan buaian la...




hisap susu lagi...hisap susu macam baby besar...sebotol ni pun leh habis :)




Semasa majlis potong jambul Aqeef...Amir Zafran just tumpang jer...Coz dah buat majlis kat umah tok wan kedah...nampak tu kepala pun dah botak :)
Tok Ki AMIR ZAFRAN bersama baby AQEEF...Ayah bersama AMIR ZAFRAN...Moyang AMIR ZAFRAN & AQEEF yang kat tengah2 berjubah hitam itu :)




Mana rambut nak potong ni...x nampak pun...hehe...dah botak pun mau botak lagi...hahaha




Suprise Birthday party utk Cik Dah Amir Zafran...kebetulan birthday dia 6 feb...baru balik dari penang semata-mata nak jumpa Amir Zafran & Aqeef...Menu : nasi goreng kampung, ayam BBQ & Tea O.....Shoodaaappppp




Mereka-mereka yang suka bergambar :)opppssss ayah pun ada :)

No comments:

Post a Comment